SYNTEGRO
Workforce management: Hoe kan je op een correcte manier flexibiliteit waarmaken binnen je organisatie? Valt dit te rijmen met efficiëntie en productiviteit?
De roep naar hybride werken klinkt vandaag steeds luider. Corona versnelde het proces, maar nu onze maatschappij stilaan terug in ‘business-as-usual’-modus komt, zoeken werkgevers en werknemers naar een nieuw evenwicht binnen het huidige wetgevende kader.
Het workforce management van de toekomst begint vandaag
“Bedrijven voelen vandaag een grotere vraag naar meer flexibiliteit, en beseffen dat ze hieraan tegemoet moeten komen”, zegt Frank De Weser, managing director bij Syntegro. “Zeker met de huidige war for talent en een nieuwe generatie werknemers – die meer zoekt naar een goede work-lifebalance – is een flexibel arbeidsregime bijna een must geworden. Toch is de arbeidswetgeving nog eerder rigide, waardoor werkgevers niet zomaar de teugels kunnen laten vieren.”
Workforce Management: Het nieuwe hybride werken
De afgelopen jaren hebben ons noodgedwongen een pak wijzer en ervaren gemaakt in de mogelijkheden van flexibel werken. In 2020 moesten we van de ene dag op de andere thuiswerken, terwijl kinderen aan dezelfde tafel afstandsonderwijs volgden. Werkgevers werden geforceerd om thuiswerk toe te laten. Die ervaringen hebben de transitie versneld. Vandaag zien we dat het noodgedwongen flexibel werken omgezet is in een nieuw soort van hybride werken. Hierbij speelt een goed workforce management een centrale rol. Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dit een argument om je als werkgever aantrekkelijker te maken.
“Zeker met de huidige war for talent en een nieuwe generatie werknemers – die meer zoekt naar een goede work-lifebalance – is een flexibel arbeidsregime bijna een must geworden.” Frank De Weser - managing director Syntegro
“Corona heeft onze werkorganisatie sowieso versneld in beweging gezet”, vervolgt De Weser. “Meer mensen zijn vaker thuis blijven werken. Dat maakt dat mensen zich vrijer voelen, maar tegelijk is de grens tussen werk en privé vager geworden.” Er is ook een groeiende groep van freelancers die voor een organisatie werken, of mensen die op projectbasis aan een bedrijf verbonden zijn. Ook zij tellen mee, maar volgen niet de wettelijke arbeidsregels.
“Er zijn intussen allerhande tools op de markt die het ‘werken van de toekomst’ ondersteunen. Bedrijven hebben de afgelopen jaren extra geïnvesteerd in hun IT-infrastruur. Er staan meer applicaties in de cloud, en de telefonie is aangepast aan hybride werkvormen. Iedereen is – los van zijn werkplek – makkelijker bereikbaar.” De praktische evolutie is duidelijk versneld. Maar op gebied van wetgeving is er nog niet zo veel veranderd, en staat hybride werken nog in zijn kinderschoenen.
Workforce Management: Wettelijke verplichtingen van flexibel werken
Tijdens de lockdowns en de coronarestricties zijn er veel afwijkingen op de arbeidswetgeving en het arbeidsreglement door de vingers gezien. Hoe flexibel je ook wil zijn, je moet dit als bedrijf in een flexibel kader organiseren. ”Als een zorgmedewerker tussen twee shiften een minimum aantal uren rust moet nemen, dan is dit een harde constraint waar je altijd rekening mee moet houden.”
Andere afspraken omtrent de gewone en uurroosters, het maximum aantal dagen verlof in een referteperiode, het meten en controleren van de arbeid, verplichte rusttijden, … zijn onderhevig aan veranderingen. “Rond hybride werken is er een nieuw soort bewustwording ontstaan, waardoor zowel de wetgeving als de arbeidsreglementen zullen aangepast worden. Dit zal zijn impact hebben op workforce management en de bijhorende systemen.”
Workforce Management: Transformatie van je organisatie
Workforce management beweegt. De wetgeving is nog star, terwijl de lokroep naar flexibiliteit sterker klinkt. Wijzigingen liggen altijd moeilijk bij medewerkers van een organisatie. Want als je net gewend bent aan een bepaalde regel, moet je je weer aanpassen aan een andere. En niets ligt zo gevoelig als wijzigingen in verlof, loon en werktijden.
“Bij rigide systemen kan dit veel extra werk en kopzorgen opleveren. Syntegro is hier perfect op voorzien. Onze klanten ervaren hier geen last van, omdat we de regels achterliggend kunnen aanpassen, zodat het systeem altijd up-to-date is volgens de recentste regelgeving en afspraken.”
Hierdoor hoef je niet te wachten op aangepaste wetten om een oplossing voor workforce management te implementeren in je organisatie. “In een tool als die van Syntegro zijn alle regels van een organisatie vooraf ingesteld. Als mensen zelf roosteren of hun wensen doorgeven, gebeurt dit binnen het vastgelegde kader. De ene wil meer in het weekend werken, terwijl een andere liever op woensdag vrij is. De consultants van Syntegro stellen het syteem zo in dat het er een gulden middenweg gevonden wordt in de wensen van de medewerkers en de vereisten voor een gegarandeerde dienstverlening. Niemand kan dus een onbeperkt aantal wensen doorgeven.”
“Omdat we bij Syntegro de regels achterliggend kunnen aanpassen, is het systeem altijd up-to-date volgens de recentste regelgeving en afspraken.” Frank De Weser - managing director Syntegro
De implementatie van het workforce management systeem van Syntegro gebeurt door onze ervaren consultants, die van de analyse tot het testen verantwoordelijk zijn. “Ze assisteren onze klanten door hen te doen landen, door de juiste keuzes te maken. Hier is Syntegro sterk in. Door ons te specialiseren in workforce managementoplossingen, zijn onze project consultants beslagen in hun werk, en kunnen ze ervaring binnen gelijksoortige bedrijven meenemen. Zo kunnen ze hen begeleiden om te landen in een perfect werkend systeem.”
Ontdek hier meer over de oplossingen die Syntegro biedt om jouw workforce management te organiseren, op maat van vandaag en met oog op de toekomst.